KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Delgrensguld och nytt veteranvärldsrekord i bänkpress av Kenta på VM i styrkelyft

ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik åkte ner till Tjeckiska Pilsen och årets VM i styrkelyft med ett mål i siktet, att få till en bra bänk och eventuellt plocka hem en delgrensmedalj. Alla tankar om att vara med och slåss om medaljerna totalt var borta redan från början i och med en envis låsning i nedre ryggen under de senaste veckorna. Som vanligt var det +120kg klassen som gällde för Kenta och fjorton lyftare kom till start i klassen.

För Kentas del så blev det ett lyft på symboliska 175kg i den inledande knäböjen, sedan stod han över sina två följande lyft. I övrigt blev det en ganska dramatisk knäböjstävling där många lyftare hade problem med att få till djupet och blidka domarna, hela elva av lyftarna fick underkänt i första rundan och då alla lyft var gjorda så var storfavoriten från Ryssland utan resultat och därmed borta från sammandraget, likaså fick inte Norges medaljhopp till något godkännt lyft.

Ingången i bänken för Kenta blev 345kg vilket han klarade utan problem, han ökade sedan till 352,5kg i andra och klarade även den. Också i bänken var det flera av de övriga som hade problem, bland annat så försvann USAs medaljhopp efter tre bommade lyft. Till sista lyftet kunde Kenta bevaka läget och gå in och lyfta som siste man på 360kg vilket han också klarade, en vikt som inte bara innebar delgrensguld utan även en förbättring av hans eget veteranvärldsrekord i bänkpress på styrkelyftstävling.

I marken blev det åter igen ett lyft på symboliska 175kg för Kenta och sedan stod han över resterande lyft. Totalt skramlade han ihop 710kg och han slutade därmed sist av de som fick resultat i tävlingen. Dramatiken kring total guldet fortsatte i princip hela vägen in till sista marklyftet och slutsegrare blev hemmalyftaren Lupac på 1127,5kg totatl. Silvret gick till Ukraina, också det på 1127,5 och bronset till Island på 1060kg.

Se kompletta resultat från tävlingarna här och video från Kentas tävling finns här.

WWW.KRAFTSPORT.NU