KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Världsresultat och flera finska rekord på SFIM i bänkpress

I samband med att SFI firade 100år så hölls SFI-tävlingar i friidrott, simning cykling och kraftsport på Åland nu i helgen. Kraftsporten bjöd på mästerskap i bänkpress med tjugofem deltagare. Tävlingarna hölls i Idrottsgårdens stora sal och domare med licens för att döma finska rekord fanns på plats.

Fyra damer deltog, dock alla i olika klasser. Lättast var mycket meriterade Raija Jurkko som i år har börjat tävla för Ekenäsklubben KK Eken. Redan innan tävlingen så hade hon det finska rekordet i damernas 47kg klass på 95kg. Målet idag var att slå rekordet och därför gick hon redan i det första lyftet in på nya rekordvikten 95,5kg vilket hon klarade. Hon fortsatte sedan med att klara också sina två följande lyft på 97,5 respektive 100kg vilket alltså innebar en förbättring av rekordet med fem kilo.

Marcea Sandvik tävlade i 52kg klassen där hon gick in på 110kg, formen var inte på topp och hon ökade lite försiktigt till 112,5kg i andra men klarade inte den vikten, hon gjorde ännu ett försök i sista lyftet men också då blev det bom.

ÅKKs Erika Gadzova tävlade i 57kg klassen där hon satte nytt SFI-rekord för juniorer U23 med 62,5kg i sitt andra lyft. Hon försökte också på 65kg i sista men bommade.

Sandra Lönn tävlade i +84kg klassen och klarade där 170kg och 182,5kg i sina två första lyft sedan försökte hon slå sitt eget finska rekord i sista lyftet genom att begära upp 203kg men det orkade hon inte med idag.

Lättast bland herrarna var en nedbantad Pontus Lindroos som vägde in på 73,15kg i 74kg klassen, han inledde med 110kg i försa lyftet vilket är nytt SFI-rekord för M40 veteraner. Han försökte sedan två gånger på 117,5kg men lyckades inte pressa upp vikten.

I 83kg klassen vann Hangös Johan Henriksson med 157,5kg och tvåa var ÅKKs Sebastian Cederberg som tog 135kg i försa lyftet men sedan bommade på 142,5kg i sina två följande lyft. Båda tävlade RAW, dvs utan bänkpress skjorta.

I 93kg klassen deltog fyra lyftare, vann gjorde före detta landslagslyftaren Stefan Westerholm från Hangö på fina 220kg, silvret gick till ÅKKs Anders Johansson som klarade 165kg i sitt andra lyft, han bommade sedan 170kg i sista lyftet. trea var ÅKKs Hannes Immonen som lyckades bra och tryckte upp 160kg i sista lyftet vilket är nytt SFI-rekord för juniorer U23. Hangös Magnus Henriksson slutade fyra också han på 160kg.

105kg klassen var dagens näst största klass sett till antalet deltagare med fem lyftare. KK Ekens Pontus Westerlund knep guldet då han klarade 207,5kg i sitt sista lyft, ÅKKs Björn Berg tog silvret på 205kg och bronset gick till KK Ekens Robert Salin som satte nytt personbästa med 185kg. Fyra var Hangös Andreas Koli på 160kg, femman Ekenäs junioren Fred Salin som satte nytt SFI-rekord för juniorer U20 med 132,5kg.

I 120kg klassen var det endast en deltagare, Thomas Salin från Ekenäs som klarade 197,5kg i sitt sista lyft.

Dagens största klass i alla bemärkelsen var +120kg klassen med sju deltagare. Det var upplagt för en intressant kamp i och med att de tre lyftare som tagit hem VM guldet i tungvikten de senaste tio åren nu ställdes mot varandra, ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik och Ove Lehto samt Malas IFs Fredrik "Freddi" Smulter. Inför tävlingen så var det Freddi som var något av en favorit i form av regerande världsmästare och innehavare av det finska rekordet på 345kg. Publiken bjöds också på en riktigt fin tävling, alla tre inledde med säkra vikter, Ove på 290kg, Kenta på 325kg och Freddi på 332,5kg. Ove valde att gå på 307,5kg till sitt andra lyft för att bättra på sitt egen finska veteranrekord i klassen vilket han klarade. Kenta gick på 332,5kg för att få upp i ledning före Freddi på lättare kroppsvikt och klarade också han. Freddi i sin tur begärde upp hela 350,5kg till sitt andra lyft, vilket alltså skulle innebära nytt finskt rekord om han klarade men också ett inofficiellt världsrekord! För att så ett officiellt världsrekord så krävs det att det är en tävling med internationell status i stil med VM eller EM. Freddi fick dock problem med vikten och orkade inte riktigt räta ut båda armarna och lyftet underkändes. Till sista rundan valde Ove att gå på 320kg för att förbättra på sitt rekord ytterligare men bommade hårfint. Kenta såg chansen att plocka det finska rekordet av Freddi och begärde upp 345,5kg och med publikens stöd så tryckte han vikten hela vägen med tre vita lampor av domarna. Detta satte naturligtvis press på Freddi som gick om på 350,5kg i sista lyftet och nu såg det bättre ut, han klarade vikten utan några problem. Guldet gick alltså till Freddi, silvret till Kenta och bronset till Ove, alla tre med varsitt finskt rekord att lägga till meritlistan. Bakom de tre så gjorde ÅKK junioren Emil Sundberg en fin tävling där han satte alla tre lyft med 237,5kg i sista viltet var nytt SFI-rekord för juniorer U23. Femma var ÅKKs Mikael Dahlström som putsade personbästat rejält då han klarade 190kg i sitt andra lyft, sista på 2025kg var dock för tungt. Sexa var KK Ekens Johan Kidron också han på 190kg. Sist och tyvärr helt utan resultat var Nykarlebys André Sjöholm som försökte tre gånger på 242,5kg utan att lyckas.

Det var en del publik på plats och de fick som sagt se lyftning av absolut världsklass! i och med 100års jubileet så hölls prisutdelningen nere på Idrottsplan där friidrotten häll på som allra bäst vilket naturligtvis var extra roligt. Som vanligt ett stort tack till domarna och alla andra som hjälpte till under dagen!

Videos på några av dagens lyft hittar du här, bilder och resultat hittar du här nedan.

WWW.KRAFTSPORT.NU