KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Brons och veteranvärldsrekord till Ove med 257,5kg på EM i klassisk bänkpress

Ove Lehto tävlade idag på Europamästerskapen i klassisk bänkpress som avgjordes på hemmaplan i Finland, Ylitornio, och som vanligt så var det herrarnas +120kg klass som gällde. Ove låg trea i förhandsanmälningarna efter Finlands Fredrik "Freddi" Smulter och österrikaren Christian Wackernell. Vågen stannade på 159,86kg för Ove vid invägningen, Freddi var lättare på 154,01kg medan österrikaren vägde in på hela 187,46kg.

Ove inledde säkert på 250kg och klarade utan problem, österrikaren tryckte sedan upp 270kg innan det var Freddis tur att också han gå in på 270kg. Han fick dock inte till det och stången mer eller mindre stannade på bröstet. Till andra lyftet valde Ove att gå på 257,5kg för att slå veteranrekordet för 40åringar vilket han också klarade. Freddi gick om på 270kg till sitt andra lyft, han lyfte ut stången men fick sedan inte någon startsignal av domarna, lite oklart exakt varför såhär direkt men möjligen för att armarna inte var helt utlåsta i startläget men i alla fall en till plump i protokollet för Freddi. Österrikaren valde att öka hela 15kg till nya världsrekordvikten 285kg och var väldigt nära att klara men lyckades inte låsa ut vikten helt och lyftet underkändes.

Oves läge inför sista lyftet var att han hade begärt 262,5kg, vilket han kände att han var säker på att klara, men i och med att ett lyft på 270kg skulle ta honom upp på guldplats så valde han att istället chansa och gå på den vikten och hoppas på att kunna få till ett superlyft. Dock så lyckades det inte idag och han stannade på 257,5kg. Freddi hade nu pressen på sej att klara 270kg i sista lyftet för att antingen komma upp i ledningen eller bli helt utan resultat. Den här gången gick det bättre, han fick startsignal och han lyckades också pressa vikten hela vägen vilket gav ett godkänt lyft med 2-1 av domarna och han var därmed i ledningen inför österrikarens sista lyft. Wackernell gick om på 285kg men lyckades inte klara vikten i sista lyftet heller. Efter lyftet var det någon förvirring kring om juryn ansåg att Freddi skulle behöva in och göra ännu ett försök på 270kg, men efter lite tid så var domare och jury överens och tävlingen var därmed avgjord för den här gången, guld till Freddi, silver till Wackernell och brons till Ove.

Alla tre fick efter tävlingen lämna dopingtest. Närmast i kalendern för Ove är nu ÅM i bänkpress som avgörs lördagen den 9/9 här hemma i Mariehamn. Freddi lämnade symboliskt sin tävlingstrikå på prispallen, kanske ett tecken på att han nu lägger tävlingskarriären på hyllan men vi hoppas naturligtvis på att han dyker upp igen!

Video från tävlingen hittar du här och kompletta resultat från mästerskapet finns här (damer / herrar)

 

WWW.KRAFTSPORT.NU