KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

ÅKK-året 2016

Ännu ett händelserikt år för klubben går mot sitt slut och som vanligt finns det mycket att se tillbaka på.

Totalt har finländska styrkelyftförbundet haft 948 licensierade lyftare fördelat på 117 stycken olika klubbar och ÅKK har under året haft trettio licensierade lyftare vilket gör oss till en av landets fem största klubbar sett till antalet lyftare (TVN 41st, koJy 37st, TNT 33st och opt 30st). Vi slutade också sjua i den totala klubbrankingen i landet som räknas ut baserat på deltagande på nationella och internationella tävlingar.Också antalet medlemmar, tävlande och understödande, har under året varit bra då vi idag har 87 medlemmar i registret.

Ove har som vanligt sammanställt en lista över årets samtliga tävlingar där allas resultat finns med, kolla gärna igenom dina egna resultat och hör av dej om det inte stämmer då denna lista är en del av årsberättelsen, se listan här. Medaljskörden både nationellt och internationellt imponerar åter igen då klubben samlat på sej fem FM-guld, fem FM-silver, två FM-brons, två EM-guld, två VM-guld och ett VM-brons. Detta trotts att det har varit en del skador under året, Sandra Lönn har knappt tävlat alls på grund av en axelskada medan både Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik haft problem med skador så att de inte kunnat köra på för fullt i styrkelyften. Totalt har vi arrangerat hela nio tävlingar på hemmaplan, siffran blir lite högre då vi vid flera tillfällen kört två olika tävlingar samma dag, en klassisk och en med utustning. Vi arrangerade SFIM i bänkpress (x2), ÅM i styrkelyft (x2), första ÅM:et någonsin i bänkpress (x2) samt tre klubbtävlingar (2 klassiska och en med utrustning). Våra lyftare har under året haft 92 tävlingsstarter och ivrigaste tävlande har (som vanligt) varit Marcela Sandvik och Ove Lehto med åtta starter vardera, veteranen Klas Helén har också varit flitig med sjustarter under året följt av Erika Gadzová och Kenneth "Kenta" Sandvik med sex starter vardera.Vi brukar också för skojs skull räkna ut medelvikten för alla starter under året och i år stannade vi på 89,58kg, lättast var Yunos Darby på 33,30kg och tyngst var Ove på 157,05kg. Lite kul är också att våra yngsta tävlande, Li Helsing och Yunos Darby, är födda 2004 medan vår äldsta tävlande, Klas Helén, är född 1942.

Också intressant såhär i slutet av året är att kolla in alla rankinglistor som publiceras av förbunden. Finska förbundet har rankinglista för både klassisk styrkelyft och styrkelyft med utrustning. I klassiska styrkelyften för damer så finns Stina Lindell på andra plats då det gäller Wilks totalt, medan vassast klassiskt på herrsidan är Emil Sundberg på 36e plats. Marcela Sandvik är fjärde bäste på Wilks i klassisk bänk bland damerna och bland herrarna finns Ove på tredje plats. I styrkelyft med utrustning så ligger Marcela Sandvik tvåa i total Wilks medan Ove ligger tvåa på herrsidan tätt följd av Kenta. I bänken ligger Marcela först av alla på damsidan medan Ove och Kenta återigen är tvåa och trea efter Malax Fredrik "Freddi" Smulter. Kolla igenom statistiken, det finns mycket intressant!

Marcela har också blivit utsedd till årets dam bänkpressare i Finland under 2016, stort grattis! ÅKK har också fyra nominerade med till den Åländska Idrottsgalan som arrangeras den 21 januari.

Internationella förbundet, IPF, publicerar också rankinglistor baserade på årets internationella tävlingar, du hittar dem här. I klassiska Wilks rankingen för styrkelyft så hittar vi tex Stina Lindell på en 84de plats medan Marcela är 43a i klassiska bänken. I Wilksrankingen för styrkelyft med utrustning så är Marcela 105a på damsidan medan Kenta är 49a på herrsidan och i bänken är Marcela 34de medan Ove finns på femteplats på herrsidan medan Kenta är tolva.

Också i övrigt har det hänt en del som klubben varit inblandade i, till exempel så deltog vi under en pröva på dag där åländska högstadieelever fick pröva på olika idrotter och som en liten fortsättning på det så arrangerade vi också ett antal pröva på tillfällen där de som var intresserade fick en närmare introduktion till att tävla i styrkelyft. Vi var också med och hjälpte till då det kom ny utrustning till gymmet.

Samtliga av ÅKKs egna rekord och rankinglistor skall också vara uppdaterade med de senaste resultaten.

Vi kan nu blicka framåt mot ännu ett intressant år där FM-tävlingarna drar igång redan i januari då vi också hoppas på priser på Idrottsgalan och sen snurrar det ui vanlig ordning på med tävlingar på alla nivåer och vi hoppas att intresset för att träna och tävla i styrkelyft och bänkpress fortsättningsvis skall vara stort!

WWW.KRAFTSPORT.NU