KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta sjua på VM i styrkelyft, delgrens silver i bänken

Årets VM i styrkelyft med utrustning avgjordes i Orlando, USA, och ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade som vanligt i +120kg klassen där tretton lyftare kom till start. Kenta låg på en sjunde plats totalt i förhandsanmälningarna och han har haft ett ganska motigt år om man ser till styrkelyften. Han skadade sej under FM-tävlingarna i början av året och i mitten av maj tävlade han, fortfarande lite halvskadad, på EM med målet att sedan ta sej vidare till just detta VM vilket han klarade. Skade problemen har dock fortsatt och den som följer hans träningsdagbok kan konstatera att uppladdningen inför detta VM har varit allt annat än bra.

Med tanke på ovanstående omständigheter så kan vi konstatera att Kenta fick en rätt bra start på tävlingen, även om han fick bara en knäböj på 390kg. Han bommade på 380kg pga djupet med 2-1 från domarna i första, satte sedan 390kg i andra vilket såg rätt maxat ut och han valde sedan att stå över sitt tredje och sista lyft i knäböj. Storfavoriten och världsrekordhållaren från USA, Blain Sumner, fick inte riktigt till det och fick nöja sej med ingångsvikten på 465kg tätt följd av landsmanen Cappellino på 455kg. Tjeckiens Lupac lyfte stabilt och slutade trea i böjen på 435kg medan Kentas 390kg räckte till en sjätte plats i böjen.

I bänken har Kenta i alla fall kunnat köra på rätt bra på träningen och även om formen kanske inte var på absoluta toppen så var målet för dagen att plocka hem en delgrensmedalj där. Han gick in lite försiktigt på 340kg viket han klarade utan problem, till andra lyftet valde han 347,5kg för att ta sej upp på silver plats och han lyckades sedan hålla den platsen trotts att han bommade i sista lyftet på 352,5kg. Guldet tog Sumner med imponerande 385kg och bronset gick till ukrainaren Testov.

Kentas svaga gren är marklyftet och som vanligt så fick han gå in och försöka plocka så mycket kilon som möjligt och sedan se hur långt det räcker i slutänden, han gick in på 290kg i första marken vilkent han klarade rätt bekvämt, ökade till 300kg i andra och klarade även det. 305kg i sista blev dock för tungt den här gången och han slutade på 1037,5kg totalt och sjunde plats, slovakiens Valach hade samma totalvikt men på lättare kropsvikt och han tog därmed sjätteplatsen. Vann överlägset gjorde Sumner med 1200kg totalt, Chappellino tog silver totalt på 1135kg och bronset gick till tjecken Lupac på 1097,5kg. Delgrensguldet i marken togs av unge islänningen Johannsson på 380kg, silvret till Valach på 360kg och bronset gick till Finland via Jari Martikainen som också drog 360kg. Jari slutade för övrigt på nionde plats totalt på 980kg.

 Det är bara att lyfta på hatten, igen, till Kenta som trotts motgångarna under året tog sej till VM och också tog sej genom tävlingen med ett bra totalresultat och ett delgrenssilver i bagaget, Grattis!

Video från tävlingen finns här.

 

WWW.KRAFTSPORT.NU