KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Första åländska mästerskapen i bänkpress avgjorda

Trots att ÅKK och Åland under över ett decennium varit i världseliten gällande bänkpress så har vi aldrig tidigare arrangerat ett åländskt mästerskap i endast bänkpress, i år var det dock dags! I vanlig ordning så blev det två tävlingar, en klassisk och en med utrustning och upplägget var också gjort så att man kunde delta i båda tävlingarna om man så ville, det var dock endast två lyftare som dubblerade. I den klassiska tävlingen deltog tio lyftare medan utrustningstävlingen lockade fem startande.

Hanna Tainio tävlade i 63kg klassen och klarade där 67,5kg vilket var tangerat personbästa och då hon var ende damlyftare under tävlingen så blev det också pris för bäste damlyftare.

Jack Jansson debuterade och tävlade som förste ÅKK-lyftare någonsin i 59kg klassen, han stannade på 70kg efter att ha bommat 77,5kg i sista lyftet. Hans resultat noteras som både nytt åländskt och nytt SFI-rekord.

Niklas Strand vägde in på lätta 79,3kg i 83kg klassen och putsade personbästat rejält genom att klara 117,5kg i sitt andra lyft, 120kg i sista blev dock för tungt den här gången.

Sebastian Eriksson hade gått upp några kilo och tälvade i 93kg klassen där han som vanligt imponerade, han satte nytt åländskt rekord redan i andra lyftet med 168,5kg på stången, han försökte sedan bättra på sitt eget personbästa med 171kg i sista men då tog det stopp, han blev ändå tävlingarnas bäste lyftare på poäng. Veteranen Klas Helén klarade alla sina tre lyft med 102,5kg i sista.

Anders Johansson tog hem ÅM guldet i 105kg klassen efter att ha tryckt upp 160kg i sitt sista lyft, medan John Eriksson tog silvret på 135kg. Vi hade också en gästlyftare utom tävlan med i klassen, Björn Berg, han klarade lätt 167,5kg i sitt sista lyft. Anders blev tävlingarnas bäste veteranlyftare.

 I 120kg klassen tog Emil Sundberg hem guldet efter att ha klarat 170kg i sitt andra lyft, han bommade sedan på 175kg i sista. Silvret gick till Daniel Rundberg som satte alla sina tre lyft med 160kg som bäst, nytt personbästa med hela 7,5kg.

Utrustningstävlingen bjöd som vanligt på större vikter men samtidigt mer svårkontrollerade lyft. Erika Gadzová i 57kg klassen fick ingången på 80kg men bommade sedan då hon försökte på nya personbästat på 92,5kg, då hon var ensam dam så blev det inte bara guld utan även pris för bäste damlyftare.

Klas Helén var en av de som körde båda tävlingarna, med utrustning noterade han 115kg som resultat och då han var ensam i 93kg klassen så fick han hämta hem en guldmedalj utöver silvret från den klassiska tävlingen.

Jimmy Pero tävlade ensam i 105kg klassen där han fick till ett fint lyft på 177,5kg i sitt andra lyft, 182,5kg i sista kom dock inte hela vägen.

Emil Sundberg dubblerade också, drog på sig skjortan, bänkade 215kg och kunde därmed hämta ut sitt andra guld för dagen i 120kg klassen.

Ove Lehto vägde in på all time high med 157,05kg, han fick dock inte riktigt till det idag då han fick nöja sig med ingångsvikten på 350kg efter att ha bommat på nya personbästa vikten 375,5kg. Primära målet för Ove nu är dock veteran VM i styrkelyft som avgörs i Tallinn i början av oktober.

Värt att notera är också att vi under dagen hade tre domare som debuterade och dömde sina första tävlingar, Stina Lindell, Hanna Tainio och Johan Sundberg. Stina och Johan dömde i båda tävlingarna, i den klassiska tillsammans med Kenneth "Kenta" Sandvik och i utrustningstävlingen med Hanna. Som vanligt stort tack till alla som hjälpte till som passare och övrigt under dagen!

WWW.KRAFTSPORT.NU