KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Femton lyftare tävlade på ÅKK Sommar RAW 10

För tio år sedan var tävlingar utan utrustning något väldigt ovanligt, man fick naturligtvis tävla utan utrustning på alla tävlingar men att ha skilda tävlingar där man lämnade bort utrustningen helt var något nytt. I dag är det annorlunda, sporten har gått tillbaka till sina rötter och det finns nu ett stort intresse kring att tävla utan utrustning. Idag kallas det för klassisk styrkelyft och bänkpress men för tio år sedan så var benämningen raw som kommer från engelskans rå. ÅKK med Ove Lehto i spetsen arrangerade för tio år sedan en bänkpresstävling ute på gården hos Ove och Sandra i Bjärström och konceptet håller i sej ännu, igår var det tio års jubileum och femton lyftare kom till start. Tyvärr bjöd vädret på regn för första gången under årens lopp, men lyftarna presterade bra trots det kyliga vädret.

Vi hade tre tjejer som tävlade, Marcela Sandvik i 52kg klassen, Stina Lindell i 72kg klassen och Sandra Lönn i +84kg klassen. Marcela klarade 80kg vilket är fem kilo under hennes eget SFI-rekord, Stina satte alla sina tre lyft säkert med 77,0kg i sista lyftet vilket är nytt personbästa och åländskt rekord i klassen. Sandra tryckte 120kg i sitt andra lyft men bommade sedan 122,5kg i sista lyftet.

I 83kg klassen för herrar så tävlade tre lyftare, vassast var debutanten Philip Åsgård som gjorde tre fina lyft med 132,5kg i sista, Rasmus Eklund hade det lite kämpigare och fick nöja sej med ett godkänt lyft på 125kg medan Anton Bergman fick bra utdelning på vårens bänkträning då han satte alla sina tre lyft och putsade personbästat med hela 22,5kg efter att ha klarat 115kg i sitt sista lyft.

I 93kg klassen fanns fyra lyftare med, Hannes Immonen, Simon Eriksson, John Eriksson och Klas Helén. Hannes tangerade sitt eget åländska juniorrekord med 147,5kg i sitt andra lyft och försökte sedan bättra på det i sista lyftet, men orkade inte riktigt den här gången. Simon bättrade på personbästat på tävling med 5kg till 130kg medan John bättrade på sitt personbästa med 10kg efter ett lyft på 125kg. Veteranen Klas satte 102,5kg i andra lyftet men bommade sedan på 105kg i sista.

Också 105kg klassen hade fyra deltagare, vassast var Anders Johansson som ganska lätt klarade 165kg i sitt sista lyft. Efter Anders var det jämt, 50års veteranen Tommy Nordlund gjorde åländskt veteranrekord med 10kg efter att ha klarat 145kg i sitt andra lyft, 150kg i sista blev dock för tungt den här gången. Karl-Johan Sommarström tryckte också 145kg i sitt andra lyft och bommade sedan också han 150kg i sista och Daniel Rundberg slutade på 137,5kg efter två bommar på 147,5kg.

Ove Lehto tävlade ensam i +120kg klassen och tryckte där relativt enkelt 232,5kg i andra lyftet men 240kg i sista kom inte hela vägen den här gången.

Som vanligt stort tack till de som ställde upp och hjälpte till under dagen som passare, sekretariat och domare och naturligtvis ett extra stort tack till Sandra och Ove som (som vanligt) jobbar hårt de senaste dagarna för att få allt i ordning!

WWW.KRAFTSPORT.NU