KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM-guld och världsrekord av Sandra Lönn, brons och veteranvärldsrekord till Kenta!

Bänkpress VMs näst sista dag bjöd på damernas tungvikt och därmed också Sandra Lönn som gick in som storfavorit i tävlingen framför hemmapubliken. Hon såg också till att infria förväntningarna genom att redan i sitt första lyft sätta ingångsvikten på 210kg vilket i praktiken innebar att guldet var klart redan där då ingen av de övriga lyftarna egentligen var så pass nära att de skulle kunna hota det resultatet. Sandra valde därför att göra en rejäl höjning till nya världsrekordvikten 227,5kg vilket hon också klarade utan problem och inför sista lyftet så var det bara att köra på för fullt så det lastades 235kg och till publikens stora jubel så tryckte hon också den vikten hela vägen. VM guld, nytt världsrekord med 8kg samt även tävlingarnas bäste lyftare gör att det inte finns så mycket mer att önska, möjligen skulle det ha varit att slå sitt eget personbästa och tillika åländska rekord på 240kg som gjordes på en mindre tävling och i och med att detta inte räknas som världsrekord. Stort grattis till Sandra till hennes femte VM guld i bänkpress!


Mästerskapens stora final var i vanlig ordning herrarnas tungvikt där ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik var något av en underdog efter de tre stora namnen, hemmalyftaren Fredrik Svensson, Finlands Fredrik "Freddi" Smulter samt USAs Jonathan Leo. Då ingångsvikterna var satta så var det i praktiken klart att Kenta skulle bli utanför pallen bara de övriga tre fick sin ingångsvikt; Leo hade 390kg, Svensson 395kg och Freddi 401kg vilket är vikter som ligger en bra bit över Kentas max. Dock så delas ju som bekant medaljerna ut först efter tävlingen och Kenta valde att gå in på 345kg i sitt första lyft vilket han klarade utan problem. Både jänkaren och Svensson bommade sina första lyft medan Freddi klarade ingången och bättrade därmed på sitt eget världsrekord med 1kg. Till andra lyftet ökade Kenta försiktigt för att hålla bland annat Norges McColl bakom sej vilket inte heller var några problem för Kenta som åter igen tryckte upp vikten med tre vita lampor från domarna. Jänkaren klarade 390kg i sitt andra försök medan Svensson återigen bommade, Freddi försökte öka till 405kg men bommade också han. Till sista lyftet låg Kenta trea men att försöka gå in och ta vikter som skulle säkra medaljen var inte att tänka på så han valde istället att lägga 360kg på stången i ett försök att plocka hem veteranvärldsrekordet som före låg på 359kg och också den här gången kom stången upp hela vägen och världsrekordet var klart, sedan var det bara att sätta sig ned och se vad trion som lyfte efter honom kunde göra. Både Svensson och Leo valde att gå på 401,5kg för att försöka slå Freddis ledarresultat, men ingen av dem lyckades och Freddi kunde därmed som klar segrare gå in och göra ett sista försök på 405kg men även om det var nära så fick han inte lyftet den här gången. Guldet var i alla fall åter igen räddat till Finland (Kenta, Freddi och Ove Lehto har under de senaste tretton åren sett till så att guldet hamnat till Finland tolv gånger, 2013 lånades det tillfälligt ut till USA och Leo) och Kenta kunde addera ännu en VM medalj till meritlistan. Måste också säga att jag känner enormt med Svensson som laddat hårt inför VM på hemmaplan, otroligt tråkigt att han inte kunde få med sig ett resultat även om det nu hade inneburit att Kenta hamnat utanför pallen, vi hoppas att han kämpar vidare för vad vore en stortävling utan en kamp med Svensson!

Resultaten från tävlingarna hittar man här, damer och herrar, och för den som vill återuppleva tävlingarna så kan man se Sandras tävling här, Marcelas här och Kentas här.


WWW.KRAFTSPORT.NU