KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Guld i FM-debuten för Stina Lindell!

Idag var dag två av finska mästerskapen i klassisk (raw) styrkelyft uppe i Ylitornio och det var en intressant dag sett från ÅKKs perspektiv med fyra tävlande.

Marcela Sandvik var lättast och därmed först ut av våra lyftare, hon tävlade i 52kg klassen med sju deltagare. Hon inledde med 90kg i första böjen utan problem och satte sedan 95kg i andra lyftet, dock blev 97,5kg för tungt i sista. I paradgrenen bänkpress blev det också två godkända med 75kg som bäst efter en bom på 77,5kg i sista och i marken drog hon 115kg i första 122,5kg i andra men bommade sedan också här sista lyftet på 127,5kg. Totalt slutade hon på 292,5kg vilket gav en femteplats, resultatet är också över EM-kvalgränsen. Dock är en landslagsplats rätt osäker då flera andra troligen måste hoppa av innan Marcela blir aktuell. Guldet gick till Hanna Rantala på 342,5kg, brons och silver gick båda på 305kg.

Erika Gadzová tävlade i 57kg klassen och tangerade personbästat i knäböj då hon klarade vikten i sista lyftet. Ibänken blev det tyvärr bara ingångsvikten på 55kg efter två bommar på 57,5kg och i marken blev det också bara godkänt i första lyftet på 122,5kg då hon valde att inte försöka på flera lyft på grund av ont i ryggen. Totalt slutade hon på en åttonde plats med 272,5kg totalt, 10 kg under personbästat.

I 63kg klassen hade vi två damer med, Stina Lindell och Paulina Lindbland, och båda debuterade i tävlingssammanhang under hösten och var därmed också debutanter i FM-samanhang. Baserat på förhandsanmälningarna så fick Stina ses som en av medaljfavoriterna i klassen och hon inledde riktigt bra med att bättra på personbästat i knäböj med 7,5kg till 117,5kg efter att ha bommat på 122,5kg i sista lyftet, i bänken satte hon sedan alla sina tre lyft lätt med 70kg i sista lyftet också det nytt peronbästa med fem klio. Avslutningvis så klarade hon också alla sina tre marklyft där det sista lyftet på 162,5kg var för att ta hem guldet totalt vilket hon alltså klarade i och med 350kg totalt, både mark och totalt var också nya personbästan med 12,5kg respektive 25kg. Både knäböj, marklyft och totalt så blev det nya SFI-rekord medan bänken var nytt åländskt rekord. Bakom Stina så gjorde Paulina också en riktigt bra tävling där hon satte samliga sina nio lyft och bättrade på personbästat i samtliga moment och totalt! Serien blev 107,5kg i knäböj, 52,5kg i bänkpress, 142,5kg i marklyft och 302,5kg totalt vilket räckte till en fin sjätte plats bland hela fjorton tävlande. Silver och brons i klassen gick på 347,5kg respektive 330kg. Stinas resultat är över EM-kvalgränsen men det saknades tyvärr 2,5kg upp till VM-kvalet som ligger på 352,5kg i denna klass, dock kan det alltså bli aktuellt för en start på EM nere i Tjeckien i slutet av Mars för henne. Efter tävlingen fick Stina lämna ett dopingtest, svaret brukar dröja någon vecka.

Stort grattis till alla fyra tjejerna till fina resultat och ett extra stort grattis till Stina för guldet! Kompletta resultat från tävlingarna hittar du här.

I morgon tävlar Ove Lehto då +120kg klassen avgörs, du kan följa Ove live via via denna länk, tävlingarna börjar klockan 14:00.


WWW.KRAFTSPORT.NU