KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Fem debutanter imponerade på ÅM i styrkelyft

Årets Åländska mästerskap i styrkelyft lockade tolv lyftare till start varav fem stycken som gjorde sin första tävling! Som vanligt bjöd dagen på många fina prestationer och en rad med både SFI- och åländska rekord. Trotts att detta inte var en tävling i klassisk (raw) styrkelyft d.v.s. utrustning var tillåten så var det många av lyftarna som ändå valde att skippa utrustningen och körde klassiskt, vilket kan vara bra att notera då man ser på resultaten.

Att två av de som debuterade var tjejer var extra roligt, junioren Desireé Linde tävlade i 57kg klassen tillsammans med mera rutinerade Erika Gadzova. Erika körde för full med utrustning och bättrade på personbästat i knäböj och bänkpress till 130kg respektive 75kg, i arken ville det sej dock inte riktigt och hon fick nöja sej med ingångsvikten på 112,5kg vilket gav guld på 317,5kg. Desireé tog silvret efter serien 50kg i knäböj, 30kg i bänkpress, 80kg i marklyft och 160kg totalt, samtliga hennes resultat noteras som nya SFI-rekord då det inte tidigare funnits någon lyftare med i klassen.

Therese Helsing vad dagens andra debutant och tävlade i 72kg klassen och gjorde serien 57,5kg i knäböj, 42,5kg i bänkpress och 80kg i marklyft vilket gav 180kg totalt. Värt att notera här är att hon fick stryk på poäng med 0,4 Wilkspoäng, d.v.s. antal lyfta kilon i förhållande till kroppsvikten, av Desireé. Vi hoppas naturligt vis att denna jämna kamp skall sporra till flera tävlingar för dessa två!

Dagens lättaste lyftare på herrsidan var junioren och debutanten Elias Erikslund som tävlade i 66kg klassen. Han imponerade med riktigt stilrena lyft och fick ihop en fin serien på 132,5kg i knäböj, 72,5kg i bänkpress, 172,5kg i marklyft och 377,5kg totalt, knäböj, mark och totalt är nya åländska rekord i öppna klassen medan bänken noteras som nytt juniorrekord.

Också i 74kg klassen hade vi en debuterande junior som också han imponerade med säker lyftning, Anton Bergman. Han gjorde 130kg i knäböj, 77,5kg i bänkpress och  155kg i marklyft vilket gav 362,5kg totalt, samtliga resultat är nya åländska juniorrekord.

John Lindholm och Jonas in de Betou tävlade i 93kg klassen, John gjorde lite av en comeback efter några års uppehåll från tävlandet medan Jonas var dagens femte debutant på tävlingslavan. John imponerade med fina böjar och satte 200kg utan allt för stora problem, i bänken har han haft lite problem med en strulande axel men han kunde göra alla tre lyft med 135kg i sista och i marken avslutade han med 225kg vilket gav guld på 560kg totalt. Jonas  fick alla tre böjar med 130kg som bäst, satte sedan 95kg i bänken och drog lätt 185kg i sista marken för 410kg totalt och silver.

105kg klassen hade tre deltagare, guldet gick till Jimmy Pero som körde för fullt med utrustning och fick med sej 250kg i knäböj, 155kg i bänkpress och 255kg i marken vilket gav guld på 660kg. Anders Johansson gjorde endast ett symboliskt resultat i knäböj på 135kg då han satsade helt på att slå sitt eget veteran rekord med utrustning i bänken vilket han också klarade då han tryckte upp 182,5kg i andra lyftet. Han försökte också på 185kg i sista men orkade inte hela vägen. I marken drog han 225kg för att säkra silvret med 542,5kg totalt. Marcus Segerström bättrade på samtliga sina personbästan under dagen i och med 180kg i knäböj, 125kg i bänkpress, 227,5kg i marklyft och 532,5kg totalt vilket gav brons.

Karl-Johan Sommarström tävlade ensam i -120kg klassen där han gjorde serien 235kg i knäböj, 155kg i bänkpress, 230kg i marklyft och 620kg totalt.

i +120kg klassen körde Ove Lehto på för fullt med utrustning, han har valt att gå upp några kilo i kroppsvikt och vågen stannade idag på 136,95kg. Som vanligt märktes viktuppgången också på resultatet då han bättrade på SFI-rekorden för veteraner i knäböj, bänk och totalt medan marken blev rekord också i öppna klassen. Han satte alla sina nio lyft och serien blev 372,5kg i knäböj, 340kg i bänkpress, 347,5kg marklyft och 1060kg totalt. Värt att notera är att bänken var nytt "all time high" för Ove samt att totaltresultatet är över gällande världsrekord för veteraner.

Som vanligt stort grattis till alla fina prestationer samt ett stort tack till alla som var med och hjälpte till under dagen!

Innan tävlingen var Posten Åland på plats på idrottsgården då de hade förstadags utgivning av frimärket med ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik som motiv, Kenta var på plats och signerade för alla som köpte förstadagskuvert.

WWW.KRAFTSPORT.NU