KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

400kg av Freddi! Världsrekord och guld till Finland, Kenta fyra på nytt personbästa med 360kg

Sista dagen på världsmästerskapen i bänkpress nere i Rödby, Danmark, innebar som vanligt att det var dags för herrarnas tungvikt +120kg. Förhandsanmälningarna har gett indikationer på att detta kommer att bli en väldigt jämn tävling och att resultatnivån skulle komma att bli något utöver det vanliga! Från ÅKKs och Finlands synvinkel så var det som vanligt också väldigt intressant i och med att Kenneth "Kenta" Sandvik och Malax FIs Fredrik "Freddi" Smulter fanns med i startlistan.

Redan vid invägningen stod det klart att en av topplyftarna som var anmälda, Ukrainas Testsov, inte kom till start vilket naturligtvis öppnade upp en del för de övriga. Kenta satte sin ingång till 340kg, samma vikt hade också USAs Jeff Snyder och Tysklands Kevin Koch. Sveriges Fredrik Svensson begärde 355kg medan både Freddi och världsrekordhållaren USAs Jonathan Leo båda valde hela 370kg som ingångsvikt, endast fem kilo under det gällande världsrekordet.

Kenta fick till ett riktigt bra första lyft, explosivt upp och tre vita lampor från domarna. Freddi, Leo och Koch klarade också sina ingångsvikt medan Svensson bommade, vilket innebar att Freddi låg i ledningen och Kenta trea efter första rundan.

Andra runda är som vanligt ett litet mellanläge där alla försöker göra en säker höjning för att placera sej i slagläge inför sista rundan, Kenta valde att öka 10kg till 350kg och han tryckte vikten hela vägen men tyvärr fick han en liten sänkning alldeles i toppen av lyftet vilket alla tre domare noterade och gav röda lampor för. Koch ökade till 355kg och klarade, Svensson ökade trotts missen i första till 360kg och klarade även han. Freddi valde att gå på 377,5kg och tryckte vikten lätt vilket innebar nytt världsrekord, han fick dock inte behålla rekordet länge då Leo gick in direkt efter honom och klarade 380kg i sitt andra lyft. För Kentas del så spelade det egentligen ingen roll placeringsmässigt att han missade andra lyftet då han oberoende av det låg på femte plats inför sista lyftet.

Som vanligt inför sista lyftet så handlar det en hel del om taktik och kanske också att chansa lite för att försöka ta sej upp på pallen och Kenta hade inget att förlora inför sista lyftet så han begärde upp nya personbästavikten 360kg till sitt sista lyft vilket skulle innebära att han tog sej upp på en tredjeplats för tillfället. Han fick till ett riktigt bra lyft och den här gången utan några sänkningar på vägen vilket gav tre vita lampor av domarna. Nu var det bara för honom att sätta sej ner och se vad de fem återstående lyftarna kunde göra. USAs Snyder försökte också på 360kg men bommade, Svensson tryckte upp 367,5kg och puffade därmed ner Kenta till fjärdeplats medan Koch bommade sitt sista lyft på 370kg. Sedan återstod bara Freddi och Leo, båda pressade varandra med sista minuten viktändringar vilket slutade med att Freddi kom in till podiet för sitt sista lyft med den den magiska vikten 400kg lastat! Hans hårda träning har gett bra resultat och han tryckte vikten hela vägen och med tre vita lampor från domarna! Nytt världsrekord och ett historiskt lyft inom IPF! Leo fanns dock kvar och han valde att gå in på 400,5kg i sitt sista lyft men han var aldrig riktigt nära att klara.

Freddi fick välförtjänt kiva överst på pallen, Leo tog silvret, Svensson brons och Kenta slutade denna gång på en fjärde plats. Jag tror dock att Kenta ändå var rejält nöjd med tävlingen, han gjorde en bra insats med nytt personbästa som resultat och guldet bärgades ju åter igen hem till Finland där det varit de senaste elva åren med undantag för 2013 då det lånades ut till USA.

Stort GRATTIS både till Kenta och Freddi!!

WWW.KRAFTSPORT.NU