KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta fyra på EM i styrkelyft efter tangerat personbästa på 1075kg totalt

Kenta satte nytt finskt rekord i knäböj med 420kgÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade idag på Europamästerskapen i styrkelyft som avgjordes i Sofia, Bulgarien. Han vägde in på tunga 141,45kg i +120kg klassen med totalt åtta deltagare. Han inledde riktigt starke med att klara alla sina tre lyft i knäböj med nytt personbästa och nytt finskt rekord på 420kg i sista lyftet vilket är nytt finskt rekord och som gav delgrensbrons i knäböj. Bäst i böjen var Norges Carl Yngvar Christensen som i vanlig ordning imponerade stort och satte nytt världsrekord med hela 485kg i sitt sista lyft, näst bäste böjare för dagen var Ukrainas Volodomyr Svistunov som klarade 440kg. Norges andre lyftare, Hans Mange Baardtvet hängde också bra med och klarade 410kg och det var också just dessa fyra som skulle vara med och slåss om medaljerna totalt. Christensen var redan från början klar vinnare då ingen av de andra är i närheten av hans nivå medan ukrainaren och den andre norrmannen hade ett litet övertag på Kenta som fick försöka slå från underläge. Guld i bänken

I bänken gick Kenta in på 330kg och klarade, han ökade till 337,5kg i andra men bommade och var tvungen att gå om på samma vikt i sista lyftet, då gick det dock bättre och han klarade. Christensen klarade också samma vikt, men han väger betydligt mer än Kenta så här blev det delgrensseger till Kenta. Baardvet och Svistunov klarade 325kg respektive 310kg och inför marken så kunde man konstatera att skulle behövas ett riktigt vasst resultat av Kenta om det skulle bära hela vägen upp till pallen totalt.

Kenta drog en säker ingång på 295kg i marken och ökade sedan till 317,5kg i andra för att tillfälligt ta sej upp på en bronsplats totalt, men inför sista rundan så låg han på fjärde plats med tangerande personbästat 1075kg, Baardtvet låg 10kg före och Svistunov ytterligare 20kg upp medan Christensen redan hade satt nytt världsrekord totalt på 1190kg med ett lyft kvar i tävlingen. För att försöka göra en attack på bronset totalt så begärde därför Kenta upp 327,5kg till sitt sista lyft vilket är lika med hans personbästa i mark, det blev ett bra försök men greppet höll inte riktigt hela vägen och han fick nöja sej med 1075kg och en fjärde plats totalt den här gången.

Christensen drog hela 377,5kg i sin sista mark vilket gav 1200kg totalt, en drömgräns som för bara ett par år sedan kändes omöjlig för någon att uppnå. Baardtvet klarade 360kg i sista marken och både han och ukrainaren slutade på 1095kg totalt men silvret gick till norrmanen på lättare kroppsvikt,. Alla resultat från mästerskapet hittar du här (damer/herrar).

Kenta var som vanligt på topp när det gäller med ett riktigt bra resultat även om det inte räckte hela vägen upp till pallen totalt den här gången. Nästa tävling för Kenta är nu VM i bänkpress som avgörs i Danmark om bara två veckor, läs mer om tävlingen här.

WWW.KRAFTSPORT.NU