KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM-brons till Kenta, elfte VM medaljen under karriären! Ove tyvärr utan resultat.

Under världsmästerskapens sista dag så var det herrarnas -120kg och +120kg klass som skulle göra upp, för ÅKKs del innebar det att Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade.

Ove låg rätt långt bak i förhandsanmälningarna i -120kg klassen där han efter lite bantning vägde in på 119,65kg och att det skulle bli en tuff tävling var det ingen större tvekan om då fem lyftare valde ingångsvikter på 300kg eller mer. Ett av målen Ove hade under dagen, förutom att försöka placera sej bra i tävlingen, var att försöka sätta europarekord för veteraner i klassen, rekordet låg på 292,5kg, så han valde 295kg som ingångsvikt. Tyvärr så misslyckades första lyftet, han orkade inte låsa ut vikten helt, han valde att gå om på samma vikt i andra lyftet men också det blev en bom. Nu var frågan om han skulle justera utrustningen och chansa att gå på en vikt som skulle kunna ge en medalj eller att gå om på samma vikt igen. Han valde att gå för medalj position genom att begära upp 307,5kg till sista lyftet. Ett märkligt beslut kan tyckas för en oinsatt då han redan bommat två lyft på en lättare vikt, men utrustningen gör så att man kan göra vissa justeringar, t. ex. genom att dra skjortan lägre ned på bröstet, så att man mycket väl kan lyckas med detta om man får en bra "träff". Tyvärr så blev sista lyftet en repris av de två föregående lyften och Ove blev därmed utan resultat i tävlingen. i efterhand så skulle det inte ha gett någon medalj oberoende då Sveriges Christoffer Öberg tog guld på 320kg, silvret och bronset gick till Rysslands Selezen och Pavlikov på 320kg respektive 312,5kg, total 20 lyftare deltog i klassen.

Kenta hade också han ett rejält getingbo i sin klass och då ingångsvikterna var satta så hade Kenta tre lyftare som gick in på högre vikter än hans 335kg. Ungerns Laszlo gick in tyngst på hela 358kg, över gällande världsrekord, USAs Leo gick in på 347,5kg och Japans Udea hade 345kg som ingångsvikt. Bakom Kenta fanns också flera vassa lyftare bland annat Sveriges Svensson och Norges Röenning. Kenta vägde in på 140,9kg och fick en bra start på tävlingen då han klarade ingångsvikten utan problem, ungraren bommade medan jänkaren och japanen båda klarade och också bakom Kent så fick de övriga lyftarna godkända lyft. Till andra lyftet så var läget så pass oklar att det inte var någon direkt mening med att rusa iväg viktmässigt med risk för att då gå på en högre vikt än nödvändigt så Kenta ökade försiktigt med endast 2,5kg till 337,5kg och klarade också den vikten. Ungraren bommade igen på 358kg medan jänkaren satte nytt världsrekord på 358,5kg och japanen bommade på 350kg. Svensson bommade 337,5kg och norrmannen klarade 332,5kg.

Till sista lyftet var det bara för Kenta att bevaka de övriga och försöka komma in och lyfta på en vikt som kunde ge pallplats, det slutade med att han i sitt tredje lyft gick på 342,5kg vilket innebar en bronsplats för tillfället och också en vikten kom upp bra. Sedan ar det bara att luta sej tillbaka och se om det skulle räcka till. och det blev en historisk kamp där tre lyftare i rad fick in för att försöka slå det ny satta världsrekordet. Japanen var först ut på 359kg och han klarade! Ungraden försökte sej på 360kg men bommade också det lyftet och blev utan resultat medan jänkaren kom in och klarade hela 360,5kg! Efter att röken lagt sej så stod i alla fall Kenta som bronsmedaljör, hans elfte VM-medalj i bänkpress under karriären! Svensson blev fyra också han på 342,5kg och norrmannen slutade femma på 340kg. Tretton lyftare deltog i klassen.

Ser man resultatmässigt så känns det som att resultatnivån ökat ett snäpp jämfört med tidigare år och en trolig förklaring till detta är att man sedan den 1 januari har tagit bort den så kallade "magbänks"-regeln, det vill säga en regel som sade hur lågt ned på bröstet/magen du fick placera stången i bottenläget på lyftet. Återigen har detta med utrustningen att göra, genom att placera stången lägre ned mot magen så kan en del lyftare få ut mera ur sin utrustning. Man kan ha åsikter kring detta, men regeln är lika för alla och man får justera sin teknik utefter reglerna. En positiv sak med detta är att antalet utbomningar under detta mästerskap var mindre än på väldigt läge, många fick tidigare underkända lyft just på grund av magbänks-regeln.

Trots Oves utbomning så får man ändå säga att detta var ett lyckt mästerskap för ÅKKs del, ett guld och två brons kan man inte klaga på, kompletta resultatlistor från msäterskapen hittar man här. Nästa tävling är Sommar RAW här på hemmaplan den 13/7 och i början av augusti så skall Kenta åka till World games!

WWW.KRAFTSPORT.NU