KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM silver till Marcela Sandvik

VM i bänkpress avgörs i år i Tjeckiska Pilsen och ÅKKs Marcela Sandvik tävlade i damernas 52kg klass. Hon vägde in på 51,52kg och begärde 112,5kg som ingångsvikt vilket var näst tyngst av de fem deltagarna i klassen. Japanskan Nagaya-Shirakava gick in tyngst med hela 127,5kg, Storbritaniens Blake hade 105kg som ingång och en Slovakiska och en fransyska hade 95kg respektive 90kg som ingång.

Marcela tryckte ingångsvikten i första lyftet utan problem och tog därmed ledningen i klassen efter första rundan då japanskan som fick problem med balansen i slutet av lyftet och bommade. De övriga lyftarna klarade också sina ingångar. I detta läge fanns det ingen orsak för Marcela att försöka göra några stora ändringar till andra lyftet och hon begärde upp 115kg för att försöka säkra upp resultatet ytterligare.

Japanskan bommade även sitt andra lyft, under känt med 2-1 av domarna, medan Marcela klarade sitt lyft på 115kg. Också de övriga lyftarna klarade sina andra lyft, brittiskan tog 107,5kg, slovakiskan 100kg och fransyskan 97,5kg. Inför sista lyftet så begärde brittiskan 115kg för att försöka slå Marcela på lättare kroppsvikt medan Marcela begärde upp 127,5kg till sitt sista lyft i hopp om att kunna slå japanskan på lättare kroppsvikt om japanskan skulle klara i sista lyftet.

Brittiskan, slovakiskan och fransyskan bommade alla sina tre lyft och nu stod del helt och hållet mellan Marcela och japanskan. Marcela hade en högre lottnummer än japanskan och hon lyfte därmed sist av de två. Japanskan lyckades få upp vikten och godkänt med 2-1 av domarna. Marcela var därmed tvungen att bättra på personbästat med 4,5kg för att plocka hem guldet men det gick inte, det blev helt enkelt för tungt. Marginalerna är små i bänkpress och den här gången var Marcela en vit lampa till japanskans fördel från VM-guldet, istället blev det nu 115kg och ett silver vilket naturligtvis inte är fy skam även om det var guldet som saknades hemma i samlingen, Marcela har sedan tidigare VM silver från 2004 och 2005 samt brons från 2009 och 2010.

VM fortsätter nu under hela veckan och på lördag är det dags för maken Kenneth "Kenta" Sandvik att tävla i herrarnas tungvikt.

Se några bilder från Marcelas tävling

WWW.KRAFTSPORT.NU