KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Dubbla guld till ÅKK på FM i styrkelyft

Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade idag på Finska mästerskapen i styrkelyft uppe i Ylitorniå. Startfältet på dessa mästerskap var riktigt tunt, väldigt få var med i alla klasser. En bidragande orsak var säkert den långa resan men kanske största orsaken är att man i år också ordnar ett skilt officiellt RAW-FM i styrkelyft vilket säkert lockar många. Dessa mästerskap avgörs i Kankanpää den 23-25 mars.

Trotts det låga antalet deltagare så var det inte bara för Ove och Kenta att åka och hämta hem guldet, båda hade vasst motstånd i sina respektive klasser. Ove tävlade i -120kg klassen, vikt 119,75kg och han hade siktet inställt på att plocka sitt sextonde raka FM guld i styrkelyft. Där fanns också Tapanilan Eräs Sami Pullinen med, han vägde 100g mera så Ove hade en lite fördel på kroppsvikt. I knäböjen så gick Ove in på 345kg vilket han klarade och han ökade 10kg till sitt andra lyft vilket blev ett absolut maxlyft och han valde sedan att stå över sitt tredje och sista lyft i knäböjen. Pullinen var i bra form och satte alla sina tre böjar säkert med 362,5kg i sista, så inför bänken så var det Pullinen som låg i ledningen med 7,5kg.

Både Ove och Pullinen gick in på samma vikt i bänken, 285kg. Då Pullinen hade lägre lottnummer så var det han som gick först ut, han fick upp vikten men det var knöligt och domarna underkände lytet. Ove tryckte vikten säkert och ökade till 292,5kg till sitt andra lyft. Pullinen valde också att öka till 290kg trots att han inte klarade i första men han bommade sina två följande lyft på 290kg och han var därmed utan resultat i bänken och ute ur tävlingen totalt. Ove klarade sitt andra lyft och tryckte även sedan 300kg i sista och inför marken så var nu guldet totalt helt ohotat.

Ove gick in på 320kg i marken och klarade utan problem, han ökade sedan till 332,5kg i andra vilket också kom rätt bra. Inför sista valde han att gå på 345kg för att försöka få ihop 1000kg sammanlagt och han lyckades även kämpa upp den vikten vilket var nytt finskt veteranrekord i klassen, det var också knäböjen och marklyftet. Bänken, marken och totalen är också nya nordiska veteranrekord i -120kg klassen. Vi kan konstatera att Ove var i riktigt bra form i marken och kanske kan vi få se en attack på det finska senior rekordet på 350kg ganska snart. 1000kg totalt är också klart godkänt, endast 7,5kg från hans eget finska rekord i klassen och kanske bäst av allt det sextonde raka senior FM guldet i styrkelyft!

Kenta vägde in på 137,75kg i +120kg klassen och också han siktade på guld, dock så fanns också Jari Maritkainen med, världsmästare 2008, så det gällde att gå för fullt för Kenta. Han inledde med 380kg i sin första knäböj, gick sedan på 392,5kg i andra som nog kom upp men underkändes antagligen på grund av lite dåligt djup. Han ökade ändå i sista till 400kg och satte det riktigt lätt, det ömmande knäet som gjort att han inte riktigt kunnat träna för fullt störde honom tydligen inte. Martikainen satte alla sina tre böjar med fina 390kg i sista lyftet.

I paradgrenen bänkpress gick Kent in på 315kg vilket han klarade utan problem, han gjorde sedan 322,5kg i andra och avslutade med ett riktigt fint lyft på 330kg i sista. Martikainen fick också alla sina lyft med 250kg i sista och även om han är vass i marken så stod det redan här klart att han inte skulle kunna hota Kentas guld.

Kenta gick in säkert i marken på 305kg och klarade, han ökade till 315kg i andra vilket också gick bra och han avslutade fint med att klara också 320kg i sitt sista lyft vilket gav imponerande 1050kg totat för Kenta och han blev därmed också tävlingarnas böste lyftare på poäng. Martikainen avslutade också bra genom att klara hela 365kg i sitt sista marklyft vilket var nytt finskt rekord och han slutade på 1005kg totalt. Detta var Kentas femte FM guld i styrkelyft men det kanske säger mera om det tuffa motståndet som han haft genom åren än om Kentas egna prestationer, alltid som bäst när det gäller! Efter tävlingen fick Kenta göra ett dopingtest, svaret brukar dröja någon vecka.

Både Kenta och Ove skall i och med detta vara klara för det finska landslaget, vilket innebär EM i styrkelyft i Ukraina i början av maj och VM i styrkelyft i Puerto Rico i slutet av oktober. Ove har dock sagt att han troligtvis inte kommer att vara med någon av dessa tävlingar.

Med på den långa resan upp till Ylitorniå som coacher var Sandra Lönn och Kjell Ekblom.

För den som är sugen så kommer en timmes sammandrag från dagens tävlingar att sändas på MTV3 Max lördag 3.3 kl 18.00 och söndagen den 4.3 kl 16.00.  Bandad version av dagens livesändningar finns också online. Se samtliga resultat från helgens tävlingar.

WWW.KRAFTSPORT.NU