KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Marcela Sandvik slutade trea på FM i styrkelyft

Marcela Sandvik var först ut av ÅKKs lyftare under årets Finska mästerskap i styrkelyft som avgörs under helgen uppe i Ylitorneå. Hon tävlade i damernas 52kg klass och målet var att vara med och slåss om guldet totalt.

Hon gick in på 135kg i knäböjen som hon nog fick upp men lyftet underkändes av domarna med 2-1 på grund av dåligt djup. Hon valde ändå att öka till 140kg i till sitt andra lyft men tyvärr så blev det en repris på det första lyftet, hon kom upp men 2-1 underkänt av domarna. I sista så gick det bättre, lyftet såg stabilare ut och hon fick det också godkänt med 2-1. Från början så såg värsta konkurrenten ut att vara Meriv Sirkiä men Sanna Appuli som tidigare tävlat  47kg klassen var den som fick bästa utdelningen i knäböjen då hon klarade 160kg medan Sirkiä fick endast ingången på 155kg. Marcela var också den tyngste av de tre, hon vägde in på 51,65kg, Sikiä vägde bara 50gram mindre 51,60kg medan Apuli var lättast på 50,65kg så Marcela låg lite i underläge på grund av vikten samt att de andra var vassare i marken.

Bänken är som bekant Marcelas bästa gren så det gällde att hon fick till det och plockade kilon med sej för att ha en chans på totalen. Hon gick in på115kg och klarade, hon ökade sedan till 120kg vilket också kom upp. I sista lyftet valde hon att gå 123kg vilket skulle vara en förbättring av hennes eget finska rekord i klassen men också ge ett kanske värdefullt extra halvt kilo i totalen men tyvärr så blev det ingen bra träff och hon orkade inte pressa vikten. Apuli satte alla sina bänkar med 85kg i sista, Sirkiä fick bara ingången på 87,5kg. Inför marken så kunde man konstatera att det skulle bli väldigt jämt i slutet, Marcela ledde på 260kg, Apuli tvåa på 245kg och Sirkiä hade 242,5kg, men som sagt så är båda de andra vassare i marken än Marcela.

I marken var det bara att dra och se hur långt det skulle räcka, Marcela gick in på 140kg och klarade, hon ökade till 145kg i andra vilket också kom bra och i sista lyftet gick hon på 147,5kg för att ta sej upp till 407,5kg totalt och ledning för tillfället, de båda övriga hade dock sina sista marklyft kvar och kunde kontra vilket slutade med att alla tre medaljörerna fick slutresultatet 407,5kg och medaljernas valörer berodde på kroppsvikten vilket gjorde att Marclea fick brons, Sirkiä silver och Apuli guld.

Ett rätt bra tävling av Marcela även om det blev en snöplig tredjeplats, både bänken och marken var riktigt bra medan det skulle kunna ha gått lite bättre i knäböjen. Bronset innebär att Marcela knappast kommer att vara aktuell för några internationella tävlingar i styrkelyft under året om nu inte någon av de övriga väljer att stå över sina landslagsplatser.

SFI har fått ett riktigt stornamn i och med att mångfaldige världsmästarinnan Raija Jurkko från och med i år tävlar för Ekenäsklubben KK Eken. Hon tog hem guldet i damernas 47kg klass idag med serien 170-90-160 och 420kg totalt, förhoppningsvis så får vi se henne tävla här i Mariehamn då vi har SFIM i styrkelyft här i slutet av året. Se kompletta resultatlistor från dagens tävlingar, bandningar av livesändningarna finns här.

I morgon tävlar Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik.

WWW.KRAFTSPORT.NU