KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Bänkpresstävling med internationell touch då SFIM i bänkpress ordnades tillsammans med ÅSW på torget i Mariehamn

Under dagen arrangerade ÅKK SFI-mästerskapen i bänkpress på torget i Mariehamn. Tävlingen var också en del av Åland Sport Week som  arrangerades för första gången på initiativ från Ålands Idrott, tanken är att man samlar flera idrotter som kör tävlingar under en och samma vecka och i år var alltså bänkpress en av idrotterna.
Totalt femtiofyra lyftare kom till start varav tre dubblerade och körde både klassiskt och utrustat.

Utöver lyftare från SFI-föreningarna så hade vi även bjudit in andra lyftare både från resten av Finland samt Sverige till tävlingen. Tyvärr så nappade inte några extra lyftare från Finland men sex riktigt vassa svenska lyftarte besökte Åland den här gången. Domare fanns på plats med licens att döma nationella rekord och det slogs också några nationella veteranrekord under dagen. Finländskt rekord: klassiskt -52 kg (Master 2) Marcela Sandvik 75 kg och 120+ kg (Master 2) Ove Lehto 222,5 kg klassiskt samt 315 kg utrustning samt Svenskt rekord: klassiskt -84 kg (Master 2) Annica Åberg 87,5 kg och 120+ kg (Master 1) Tommy Påhls 245 kg klassiskt

Vädret blev som vi hoppades på och lyftarna kunde värma upp under tält för att sedan komma upp på scenen där tävlingen hölls. Ett av målen med att arrangera en utomhustävling var att locka en publik som annars aldrig skulle komma och se på en bänkpresstävling och det lyckades vi också med, torget var välfyllt med publik som hejade ivrigt på alla lyftare.

SFI-tävlingen avgjordes helt som vanligt baserat på vikt- och åldersklasser medan Åland Sport Week tävlingen avgjordes på poäng i klasserna lättvikt (damer -47 kg och -52 kg, samt herrar -59 kg och -66 kg), mellanvikt (damer -57 kg och -63 kg, samt herrar -74 kg och -83 kg), lätt tungvikt (damer -69 kg och -76 kg, samt herrar -93 kg och -105 kg) och tungvikt (damer -84 kg och 84+ kg, samt herrar -120 kg och 120+ kg).

Då de som tävlade i SFI-tävlingen tävlade i sina respektive vikt- och åldersklasser så blev det många medaljörer i den tävlingen, ser man till ÅSW tävlingen så blev vinnaren i damernas klassiska lättvikt Marcela Sandvik ÅKK, mellanvikten Alina Mattsén ÅKK, lätt tungvikt Josefina Saarinen Ekenäs och tungvikt Malin Olofsson ÅKK. På herrsidan fanns inte några lättviktare med men i övrigt så var det tre av våra gästande lyftare som plockade hem segern, mellanvikt Edvin Öhrström Örebro KK,  lätt tungvikt Josef Eriksson Hallsbergs AK och tungvikt Tommy Påhls Borlänge AK. I utrustade klasserna så gick ÅSW medaljerna till Marcela Sandvik i lättvikten för damer medan Lucas Fellman och Ove Lehto tog hem herrarnas mellanvikt och tungvikt. Under prisutdelningen så fick också Ove Lehto ta emot EPFs Hall of fame plakett av domaren och styrelsemedlemmen i Finlands Styrkelyftförbund Ville Orasmaa.

Som vanligt ett jättestort tack till alla som hjälpte till både före, under och efter tävlingen, många ideella timmar har gått åt att sy ihop alla trådar inför arrangemanget! Stort tack också till domarna som var inresta till Åland för denna tävling och naturligtvis ett stort tack till alla lyftare som bjöd på fina prestationer under dagen!

Ett stort tack även till sponsorerna Åland Post Ab, Cantrax Ab och Viking Line!

Det som återstår nu är att se om detta kan bli en återkommande del av ÅKKs-tävlingskalender, Ålands Idrott är redan igång och planerare inför nästa års ÅSW!

Ytterligare bilder hittar man i SFIs bildarkiv.

 

 

 

WWW.KRAFTSPORT.NU