KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Världsrekord och delgrenssilver i bänkpress till Kenta på VM i styrkelyft

Kenneth "Kenta" sandvik tävlade idag på VM i styrkelyft som avgjordes i Tjeckiska Pilsen. Motståndet i +120kg klassen såg på förhand rejält tufft ut och Kentas uppladdning inför tävlingen har störts av ett ömmande knä. Han vägde i på 137,02kg och lade ingången i knäböj till 380kg, det blev ett ganska försiktigt lyft men kom ändå upp lätt. Han ökade till 395kg i andra lyftet, också det såg ganska försiktigt ut och rätt tungt också. I sista böjen lade han på 402,5kg och då blev det lite mera fart och vikten kom upp relativt enkelt. Kenta slutade sjua i knäböjen, delgrensguldet gick till jätteryssen Dmitry Ivanov på nya världsrekordvikten 460kg, han vägde också mest av alla 187,16kg.

Kenta världsrekord 332,5kg


I bänken fanns det goda chanser till medalj och Kenta hade 320kg som ingångsvikt, känslan på uppvärmningen måste dock ha varit bra och ingångsvikten ändrades till 325kg. Tuffaste motståndaren väntades bli Ukrainas Viktor Testsov som hade 330kg som ingångsvikt vilket var över det gällande världsrekordet. Kenta tryckte ingången även om det såg lite segt ut  de sista centimetrarna, ukrainare klämde upp 330kg som ingenting. Kenta valde att gå på 332,5kg i sitt andra, dels för att pressa ukrainaren lite och naturligtvis så var han sugen på att få med namnet i världsrekordlistan ännu en gång. Det blev ingen större skillnad mot det första lyften, hyfsat säkert men lite segt i slutet men ändå godkänt och alltså ännu en världsrekordnotering för Kenta! Han fick dock inte behålla rekordet länge, ukrainaren var nästa lyftare ut och han gjorde lätt 342,5kg i sitt andra lyft. Kenta försökte bättra på sitt resultat till 337,5kg i sitt sista lyft men då orkade han inte räta ut de där sista förargliga centimetrarna och lyftet underkändes. Ukrainaren ångade vidare och gjorde 350kg i sitt sista lyft men Kenta fick delgrenssilvret i bänken. Inför marken så låg Kenta trea totalt på 735kg men marklyftet är hans svagaste moment och bakifrån hotade en del vassare marklyftare. Dock hade ett par av de större hoten, däribland jätteryssen, bommat ut sej i bänken vilket naturligtvis öppnade upp för Kenta när det gäller placeringarna totalt.


Han inledde säkert med 305kg i marken och ökade sedan till 320kg till andra lyftet vilket kom riktigt lätt, han hade nu lite medaljkänning totalt men det skulle kräva att han kunde bättra på markresultatet ytterligare och han begärde upp 330kg till sista lyftet. Med tanke på hur lätt 320kg såg ut så trodde man att han skulle sätta det men det kom knappt upp till knäna förrän han fick ge upp och han stannade på 1055kg totalt. Såhär i efterhand så spelade det ingen större roll för total placeringen Kenta slutade fyra, bronset gick till Tjeckiens Spingl på 1072,5kg, silvrer och guld till Ukrainas Testsov och Svistunov på 1130kg respektive 1132,5kg. Segerresultatet var nytt världsrekord totalt. 1055kg var ändå nytt personbästa totalt för Kenta så hans insatts var absolut på topp idag och han visade att han absolut är värdig sin plats i IPF Hall off Fame! Efter tävlingen fick Kenta göra ett dopingtest, svaret brukar dröja några veckor.


WWW.KRAFTSPORT.NU