KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Lyckade SFI-mästerskap i bänkpress bjöd på många fina prestationer

Under dagen arrangerades SFI-mästerskap i bänkpress uppe i Idrottsgårdens stora hall. Totalt tjugo lyftare kom till start i de två olika tävlingarna, klassiskt och utrustat. Tre lyftare valde att dubblera och tävlade i båda tävlingarna.

Planen var att ha domare med rätt att döma finska rekord på plats, men tyvärr föll en av de tänkta domarna bort på grund av sjukdom och ÅKK-domaren Johan Sundberg fick med kort varsel hoppa in och döma tillsammans med Internationelle domaren Ville Orasmaa från Ekenäs samt ÅKKs Marcela Sandvik.

För ÅKKs del fanns elva lyftare med, lättast och yngst var junioren Vanessa Rosbäck som tävlade in 63kg klassen där hon tog silver på 52,5kg efter Nykarlebys Lina Karlström som klarade 57,5kg. Vanessas resultat är nytt SFI-rekord för juniorer U18.

Damernas 69kg klass och 76kg klass hade bara en lyftare med i respektive klass, båda från ÅKK. Linda Wredle satte alla sina tre lyft med 67,5kg i sista medan Ann-Sofi Boman fick med sej 85kg från andra rundan men sedan blev det bom på 87,5kg. Ann-Sofis resultat var nytt personbästa med 2,5kg och nytt SFI-rekord för veteraner över 40år.

I 84kg klassen tävlade fyra lyftare, inte helt oväntat gick guldet till nyblivne Europamästaren Emmeth Salo från Jakobstad som klarade 125kg i sitt första lyft, sedan blev det dock två bommar på 130kg. ÅKKs Ida Sjölander imponerade och ökade på personbästat med hela 7,5kg då hon ganska lätt tryckte upp 115kg i sitt andra lyft, hon hade sedan också ett bra försök på 120kg i sista lyftet men bommade. Bronset gick också till ÅKK via Malin Olofsson som också hon ökade på personbästat med 2,5kg till 90kg. Paulina Lindblad satte lätt 77,5kg i första lyftet men sedan blev det stopp då hon ökade till 85kg och det blev två bommar på den vikten.

Lättast på herrsidan var Hangös Johan Henriksson som tävlade i 83kg klassen. Värt att notera att han nu tävlar för en ny klubb, Hangö Power Team mot tidigare Hangö IK. Han hade bra klipp i lyften och satte alla med 150kg i sista.

I 93kg klassen fanns ÅKK-veteranen Klas Helén med som ensam lyftare, född 1942 så tävlade han som relativt nybliven 80-åring och imponerade med att sätta alla lyft med 85kg som bäst!

105kg klassen var dagens största med fem deltagare, vassast för dagen var Jakobstads Jani Syrjälä som tryckte upp 177,5kg, silvret gick till Nykarlebys junior Leo Bertell på 165kg och brons till ÅKKs Anders Johansson med 150kg. Björn Berg slutade fyra på 145kg och femma var Nykarlebys Bertel Holmlund, född 1951, som klarade 127,5kg.

I 120kg klassen gick guldet till Nykarlebys Markus Granö som fixade alla sina lyft med 160kg som bäst, bakom honom klarade ÅKKs Jacob Fagerholm också han alla sina tre lyft med 150kg som bäst, nytt personbästa med tio kilo.

Också i +120kg klassen fanns två lyftare med, Nykarlebys Robert Gleisner var starkast för dagen då han tryckte upp 217,5kg medan ÅKKs Ove Lehto fick nöja sej med en silverpeng den här gången då han klarade 212,5kg. Ove försökte också på 217,5kg i sitt sista lyft för att gå om Robert på lättare kroppsvikt men det kom inte hela vägen den här gången. Ove som i år är nybliven 50års veteran hade hoppats få slå det finska masters 2 rekordet idag, och han lyfte också 9,5kg över rekordet men det räknas tyvärr inte då domare för det saknades.

Ove fanns också med i den utrustade tävlingen tillsammans med Paulina, Jacob och Jimmy Pero, alla från ÅKK. Paulina hade lite problem att få till det och bommade sina två första lyft på 107,5kg men i sista försöket satt det och hon kunde trycka vikten hela vägen. Jimmy tävlade i 105kg klassen och fick med sig 165kg från första rundan efter två bommar på 170kg. Jakob lyckades bättre och satte alla sina tre lyft med fina 170kg i sista medan Ove tryckte upp 300kg i andra rundan men sedan bommade han på 310kg i sista. Här var marginalen till nuvarande finska masters 2 rekordet hela 59kg, men som bekant så blev det nu enbart SFI-rekord för veteraner.

Som vanligt ett stort tack till domare, passare, sekretariat och alla andra som hjälpte till under dagen och inför tävlingen, utan alla er så kan vi inte ordna dessa tävlingar! Medaljerna delades ut av SFIs kraftråds ordförande Johan Kidron och också kraftrådets förre, mångårige, ordförande Magnus Häggblom tittade in under dagen.

Dagen avslutades med bankett tillsammans med friidrottsgänget som nu under helgen tävlar i SFI-mästerskapen i friidrott på nya Baltic Arena, god mat och trevligt umgänge,

Nästa tävling på kommande är Åländska mästerskapen i bänkpress redan den 10/9 och SFI-mästerskap i styrkelyft uppe i Nykarleby den 1/10.

 

WWW.KRAFTSPORT.NU