KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Dubbla EM-silver till Sandviks på EM i utrustad bänkpress

Europamästerskapen i bänkpress avgjordes denna helg nere i Budapest, Ungern, och både Marcela och Kenneth "Kenta" Sandvik fanns med i startfältet.

Marcela har valt att gå upp en viktklass från den vanliga 52kg klassen till 57kg klassen och hon vägde idag in på 55,66kg. Sju lyftare kom till start i klassen och det var ett jämt startfällt där åtminstone fem av lyftarna hade kapacitet att vara med att tävla om guldet och Marcela var en av dem. Hon gick in säkert på 107,5kg och klarade den vikten utan större problem, till andra ökade hon en femma till 112,5kg och fick till ett riktigt bra lyft som såg lätt ut och hon låg därmed på en silverplats inför sista lyftet efter Slovakiskan Beer som hade klarat 115kg. Som vanligt blev det lite taktikerande inför sista lyftet för att försöka få ett så bra läge som möjligt. Det hela slutade med att Marcela gick på 115kg för att säkra upp silvret då hon var tyngre än Beer. Också den vikten kom upp bra och hon var därmed den ende i klassen som satte alla sina tre lyft. Beer bommade sitt sista lyft på 117,5kg och likaså bommade svenskan Savolainen på 117,5kg i sitt sista då hon försökte ta sej upp från en fjärde plats till guldet. I slutänden blev det alltså ännu ett EM-silver till Marcela, hennes sjuttonde EM-medalj på sjutton starter!

I Kentas klass, +120kg, fanns åtta startande, storfavorit till guldet var Norges Hole men efter honom var det ganska öppet. Kenta inledde med 315kg vilket han tryckte upp rätt bekvämt men tyvärr underkändes lyftet med 2-1 av domarna, möjligen ansåg man att han inte låste ut armarna helt i övre delen av lyftet. Han ökade 2,5kg till andra för att säkra upp en silverposition och den här gången blidkades domarna. Till sista rundan gällde det att bevaka silverpositionen och då svensken Mirblom som var lättare än Kenta klarade 320kg så fanns det bara en sak att göra och det var att begära upp 322,5kg. Också här blev det ett bra lyft, stången kom hela vägen upp och godkänt. Han var därmed klar som silvermedaljör. Favoriten Hole tog guldet efter att ha klarat 365kg i sitt sista lyft.

Stort Grattis till båda!

Nästa tävling för ÅKKs del är SFIM i bänkpress på hemmaplan i Mariehamn den 20/8.

 

WWW.KRAFTSPORT.NU