KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Debutanterna och juniorerna imponerade på ÅKKs klubbtävling i klassisk styrkelyft

Som avslutning på året arrangerade vi under dagen en klubbtävling i klassisk styrkelyft, intresset för tävlingen var större än väntat och hela sexton lyftare kom till start. Extra kul var det att fyra av deltagarna var debutanter som gjorde sin första tävling och att tre av dem var damer. Okså roligt att tre av våra junioerer fanns med i startfälltet. Tävlingen hölls nere i Idrottsgårdens gym och och lyftarna var uppdelade i två grupper.

Totalt sex damers ställde upp under dagen, Marcela Sandvik fanns med i 52kg klassen och fixade där målet för dagen vilket var att klara FM-kvalgränsen på 210kg totalt vilket hon klarade utan problem med serien 110kg i knäböj, 75kg i bänkpress, 130kg i marklyft och 315kg totalt.

I 72kg klassen deltog hela fyra lyftare och vassast för dagen var Paulina Lindblad som satte nya personbästan i alla tre moment efter 135kg i knäböj, 75kg i bänkpress, 170kg i marklyft vilket ökade på hennes personbästa totalt med 20kg till 380kg. Hanna Tainio fick också till en bra tävling där även hon satte nya personbästan både i knäböj och bänk där hon klarade 115kg respektive 77,5kg. Hon avslutade med att dra 130kg i mark och fick därmed 322,5kg totalt, bara 2,5kg från personbästat. De två övriga lyftarna i klassen var båda debutanter i tävlingssammanhang, Ann-Sofi Boman och Linda Wredle. Båda imponerade med stilrena lyft och Ann-Sofi fick med sej alla lyft förutom den sista bänken där hon nog tryckte upp vikten men missade domarnas signaler och fick underkänt. Hon slutade på fina 315kg totalt efter 110kg i knäböj, 65kg i bänken och 140kg i mark. Linda som är född 79 och därmed veteran, såg till att fylla på de sedan tidigare tomma åländska rekordlistorna i 72kg klassen för 40åringar då hon satte alla sina nio lyft med bästa noteringar på 100kg i knäböj, 67,5kg i bänk, 120kg i mark och 287,5kg totalt. Alla fyra klarade därmed FM kvalet i klassisk styrkelyft till nästa år.

Också Malin Olofsson som tävlade i 84kg klassen gjorde sin första tävling där hon klarade 102,5kg i knäböj, 65kg i bänkpress, 135kg i marken och 302,5kg totalt viket innebar nya åländska rekord i både marklyft och totalt i klassen samt också där avklarat FM-kval.

Lättast på herrsidan var också en debutant, Benjamin Bergman, som tävlade i 66kg klassen där han putsade samtliga åländska rekord då han klarade 150kg i knäböj, 105kg i bänkpress, 195kg i marken och 450kg totalt vilket är precis vad som behövs för att kvala till FM. Det såg också ut att finnas mer att ge och nästa tävling lär SFI-rekorden i klassen vara i fara.

I 83kg klassen fanns tre lyftare med, Sebstian Eriksson hade i och med en magsjuka under början av veckan gjort en ofrivillig bantning och vägde in en klass under den tänkta. Det visade sej dock vara bra då han nu fick chansen att bättra på sitt eget åländska rekord i knäböj till 203kg. I bänken fick han alla tre lyft med 160kg som bäst och i marken slutade han på 210kg viket gav 573kg totalt. Juniorerna Frans Erikslund och Viktor Wikingson hade en jämn kamp bakom Sebbe. Frans, som gjorde sin andra tävling, satte alla sina nio lyft och bättrade på samtliga personbästan efter serien 160kg i knäböj, 120kg i bänk, 195kg i mark och 475kg totalt. Också Viktor gjorde sin andra styrkelyfts tävling och även han bättrade på persen rejält efter att ha klarat 165kg i knäböj, 105kg i bänkpress, 190kg i mark och 460kg totalt. Viktor gjorde här sin sista tävling som junior U18, efter nyår så är det U23 som gäller för honom. Hans resultat från idag är dock samtliga nya SFI-rekord för juniorer U18. Även här är samtliga kvalade till FM i sina respektive åldersklasser.

Veteranen Johan Sundberg tävlade ensam i 93kg klassen där han presterade stabilt i och och med 187,5kg i knäböj, 115kg i bänk, 210kg i mark och 512,5kg totalt. I sista marken gjorde han ett bra försök på att slå Anders Johanssons åländska veteranrekord för 50åringar med 218kg lastat, tyvärr kom det inte hela vägen den här gången.

I 105kg klassen fanns hela fyra lyftare med och Björn Berg visade bra rutin då han säkert klarade 205kg i knäböj, 155kg i bänk, 240kg i mark och 600kg totalt. FM-kvalgränsen i klassen ligger på 590kg. Junioren Liam Kagg gjorde här också han sin sista tävling som U18, efter nyår så är det U23 som gäller. Senast han tävlade, på junior VM i juni, så var det i 93kg klassen och idag vägde han in på 100,85kg vilket också visade sej på resultaten då han lätt klarade alla sina nio lyft och allt utom marken var nya personbästan. Serien blev 195kg i knäböj, 122,5kg i bänk, 200kg i mark och 517,5kg totalt. Detta skrivs nu in som nya SFI-rekord i U18 klassen då det tidigare varit tomt i listan (detta efter att åldersklasserna gjordes om den 1/1 2018). Veteranen Kjell Ekblom bättrade på sitt personbästa i knäböj till 160kg, satte sedan 142,5kg i bänk och avslutade med att klara mer än max i marken då han först bommade på 192,5kg i första försöket men sedan ändå drog det hela vägen i sista. Totalt blev det 495kg. Klas Helén som var med och tävlade på FM i bänkpress med utrustning förra helgen hoppades kunna få till en bra bänk också klassiskt. Han gjorde därför bara en symbolisk knäböj på 65kg för att sedan försöka på 97,5kg i bänken. Det blev tre bra försök, men tyvärr så var alla bommar och han valde att så över marken.

John Eriksson tävlade ensam i 120kg klassen där han fick nöja sej med 225kg i knäböj efter att ha bommat på nya personbästat 235kg i sista lyftet. I bänken blev det  sedan 155kg och som avslutning så fick han ändå med sej ett nytt pers då han drog 265kg i sista marklyftet vilket gav 645kg totalt. Också det innebar avklarat FM-kval.

Det blev som sagt en riktigt bra tävling med många fina prestationer där nykomlingarna imponerade. Det såg inte heller ut som att någon av dem fick ut sitt absoluta max idag så vi hoppas att detta sporrade till fortsatta tävlingar under nästa år! Även våra juniorer var bra på gång och det skall bli roligt att se vad de kan göra under nästa år.

Som vanligt ett stort tack till domarna, passarna, sekretariater och alla andra som hjälpte till under dagen. Också tack till publiken som sökt sej ner till gymmet på Idrottsgården!

Tävlingen livestreamades via vår facebooksida och den som vill kan kolla på den här.

Nästa tävling på hemmaplan blir lördagen den 29/2 då vi igen kör en klubbtävling i klassisk styrkelyft. Nästa års FM i klassisk styrkelyft avgörs i Uleoborg i mitten av mars.

WWW.KRAFTSPORT.NU