KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta som valigt bäst när det gäller, personbästa i knäböj och EM-guld totalt!

Europamästerskapen i styrkelyft har under veckan avgjorts i Tjeckiska Pilsen och idag, under tävlingarnas sista dag, var det dags för ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik att äntra tävlingslavan då +120kg klassen skulle avgöras. Kenta var lite av en förhandsfavorit i och med att han låg etta i anmälningarna på sitt personbästa resultat från VM förra året på 1065kg. Bakom sej hade han dock ett par vassa lyftare med Norges Hans Mange Baardtvet som kanske främste konkurrent men också Islands Audunn Jonsson och Norges andre lyftare Martin Röenneng ville säkert vara med och slåss om medaljerna. Kenta hade också oturen att skada foten för några veckor sedan så de sista veckornas träning inför tävlingen kunde inte genomföras helt enligt plan och han var själv osäker på formen.

Han vägde in på tunga 140,61kg och begärde 400kg till sin första knäböj vilket han klarade även om det inte såg helt lätt ut, till andra lyftet ökade han en tia till 410kg och den här gången såg det väldigt lätt ut. Till sista lyftet lastades 417,5kg, nytt personbästa med 5kg, och även det kom upp med bra fart vilket gav inte bara personbästa utan också nytt finskt rekord och delgrensguld i knäböj! Tyvärr så skadade sej Baardtvet i sitt första lyft då han klämde handen rejält mellan stången och ställningen och han fick avbryta tävlingen, detta gjorde att Kenta naturligtvis hamnade i ett ännu bättre läge med tanke på totalseger, men naturligtvis måste han få till godkända resultat i de övriga momenten först.

I bänken valde han att gå in på 325kg, en "standard"-vikt för Kenta, dock så blev det inget lyckat första lyft, han fick ingen riktig fart på stången och orkade inte pressa hela vägen. Han gick om på samma vikt i andra lyftet och då såg det bättre ut, vikten kom upp och godkänt av domarna. Han ökade en femma till 330kg i sista lyftet och också det kom säkert upp. Det blev dock bara silver i delgrenen i och med att Norrmanen Röenneng klarade 332,5kg i sitt sista lyft. Inför marken hade Kenta en betryggande ledning totalt före Röenning och Jonsson, men man kunde inte helt räkna bort Islänningen som är en vass marlyftare.

Kenta gick in på 305kg i marken och klarade utan problem, han ökade sedan till 312,5kg till andra men då orkade han inte riktigt hela vägen och tappade sedan greppet. Nytt försök på samma vikt i sista lyftet och då klarade han vilket gav guld med 1060kg totalt, bara fem kilo från personbästat. Silvret totalt gick till Röenning på 1045kg medan Jonsson slutade trea på 1040kg efter att ha gjort en attack på guldet genom att försöka på hela 372,5kg i sitt sista marklyft dock utan att vara nära att klara. Stort grattis till guldet Kenta, även om det var tråkigt att det inte blev någon spännande kamp mot Baardtvet så är guld ändå alltid guld!

Kenta har sedan tidigare EM guld i styrkelyft från 2006, ett silver från 2009 och tre brons från 2008, 2010 och 2012. För Kentas del så är det nu tävlingsuppehåll under nsäta helg, men redan veckan efter det så är det återigen dags för tävling då VM i bänkpress avgörs i Litauen, där får han också sällskap av frun Marcela, Sandra Lönn och Ove Lehto.

WWW.KRAFTSPORT.NU