KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

EM guld och finskt rekord i marklyft av Klas, brons till Chrille

Åter igen var det Tjeckiska Pilsen som stor som värdar då Europamästerskapen i styrkelyft för veteraner skulle avgöras. ÅKKs två äldsta veteraner, Christer "Chrille" Gustafsson och Klas Helén fanns på plats och tävlade redan under tävlingarnas första dag, Chrille i 83kg klassen för Masters 3 (60-69år) och Klas i 105kg klassen för Masters 4 (70-79år). Antalet deltagare i dessa oldboys-klasser är sällan särskilt stort, i Chrilles klass kom fyra lyftare till start och i Klas klass så var det endast två deltagare med.

Båda tävlade samtidigt men i olika grupper och först ut av de två var Klas. Han vägde in på 98,26kg och gick in på en säker vikt, 115kg, i knäböjen. Han brukar kunna ha problem med att få till djupet ordentligt, men första lyftet såg riktigt bra ut och godkändes utan tveksamheter. Han tog sedan 125kg i andra lyftet och begärde upp 130kg till sista lyftet där vikten nog kom upp men det saknades en del på djupet och lyftet underkändes av domarna. Hans motståndare, tysken Feldmann fick 100kg i knäböjen så här blev det delgrensguld till Klas. Chrille som under flera månaders tid har haft problem med en ryggskada hade en allt annat än bra uppladdning inför tävlingen, men han kände ändå att det var så pass bra att han kunde åka och tävla. Han vägde in på 82,25kg och satte ingångarna till 200-145-200. Första knäböjen gick utan problem och han höjde till 215kg i andra lyftet, det blev riktigt tungt men godkänt med 2-1 av domarna. Han valde sedan att stå över tredje lyftet, 215kg är ett bra resultat med tanke på omständigheterna och det var nog en god idé att spara på ryggen. 215kg gav delgrensbrons efter Tysken Ludeke på 217,5kg och Ungraren Fabri på 225kg.

I bänken gick Klas in på 115kg och klarade vikten utan problem i första lyftet och han ökade till 120kg till andra lyftet. Där blev det dock problem, han orkade inte riktigt pressa vikten hela vägen och lyftet underkändes. Han gick om på samma vik i sitt sista lyftet men inte heller det lyckades. Tysken fick också bara sin ingångsvikt på 117,5kg, delgrenssilver till Klas med andra ord. Också Chrille hade problem i bänken han fick ingångsvikten på 145kg i första men sedan blev det problem med 150kg i de två följande lyften, i det första försöket kom vikten upp men lyftet underkändes och i det andra orkade han inte pressa hela vägen.  Dock räckte hans resultat till delgrensguld.

Inför marken så låg Klas före tysken och båda såg ut att vara ganska jämnstarka i marken. Båda två klarade alla sina tre marklyft och de avslutade båda på 155kg i sina sista lyft. För Klas innebar det inte bara ännu en delgrens seger utan också guld totalt och även nytt finskt rekord i marklyft i hans klass. Chrille fick problem med ingångsvikten på 200kg i sitt första marklyft då han av någon anledning fick två röda lampor av domarna. Han gick dock om på samma vikt i andra lyftet och klarade, han ökade sedan till 215kg till sista i ett försök att komma upp på silverposition totalt men han orkade inte med den vikten idag. Totalt blev det 560kg och brons för Chrille, en bra bit under hans normala kapacitet, men ändå klart godkänt med tanke på ryggskadan och den sparsamma träningen. Silvret gick till tysken på 575kg och guldet till ungraren på 615kg totalt.

I morgon tävlar Vasas Magnus Häggblom i 105kg klassen Master 3, han coachade idag ÅKK lyftarna.

WWW.KRAFTSPORT.NU